Otkrivanje sebe-Jovana Bakoc

Karakter ličnosti i boje u spavaćoj sobi

Generalna — Autor jb @ 12:04

Psihoanalitičari poručuju: uđite u spavaću sobu neke osobe i saznaćete mnogo o njoj. Istraživanja su pokazala da postoji veza između čovekove ličnosti i boje zidova, posteljine kao i donjeg veša koji osoba najčešće koristi, (naravno ukoliko ih je ta osoba izabrala).

1)Prijatne boje zidova u spavaćoj sobi mogu da deluju smirujuće, da doprinesu stvaranju opuštajuće atmosfere, da inspirišu. Suprotnost tome su zidovi hladnih ili mrtvih boja, one mogu čak da ugroze seksualni život partnera.

Povučene osobe najčešće za zidove spavaće sobe biraju nežnije nijanse boje.

Ekstravagantne osobe zidove spavaće sobe boje u ljubičaste i crvene nijanse.

-Vrsta materijala upotrebljenog za posteljinu, takođe, upućuje na osobine onoga ko je koristi.

1)Senzualne i pomalo buntovne osobe, gotovo redovno koriste saten ili neki drugi svilenkasti materijal.

2)Čipkom obrubljena posteljina ukazuje osobu privrženu porodici.

3)Belo nam otkriva praktičnu i urednu osobu koja ne voli promene.

4)Istaknute geometrijske figure na posteljini ukazuju da se radi o osobi sklonoj dominaciji.

5)Šarenu posteljinu nalazimo kod osetljivih, senzualnih i romantičnih osoba.

6)Tamnije boje posteljine rado koriste ozbiljnije, konvencionalnije i osobe strogih kriterijuma.

7)Ružičasta boja posteljine znači potrebu za ljubavlju, obožavanjem i pažnjom.

8)Smeđa boja posteljine ukazuje na osobu sa ozbiljnim shvatanjem života, privrženu porodici i sa jakom potrebom za smirenim, uravnoteženim životom.

9)Bež boju rado koriste usamljene i neodlučne osobe nesređenog života.

10)Zelena boja odaje sramežljivu osobu koja tek njome želi da istakne svoju ličnost i da privuče nekog posebnog za zajednički život.

11)Ljubičasta boja ukazuje na jake strasti, osobe koje je koriste na posteljini, najčešće, imaju buran ili kvalitetan seksualni život i sklone su maštanju.

12)Žuta boja je indikator potisnutih emocija, strahova, konflikata, odaje emocionalnu nesigurnost i ukazuje na nerešene probleme.

 


Položaj tela za vreme spavanja

Generalna — Autor jb @ 11:29

Položaj koji čovek zauzima tokom spavanja u mnogome kazuje o njegovom karakteru i trenutnim mislima i raspoloženju.

1)Onaj koji zauzme položaj fetusa,(leži na boku, sklupčan, savijenih ruku i nogu), traži apsolutnu zaštitu (koju je imao u majčinoj utrobi). Spavač u ovom položaju pokazuje da nema načina ni mogućnosti da reši nastale probleme, oseća se potpuno nezaštićeno, dok ga opasnosti i problemi okružuju sa svih strana. Nema otpora ni komunikacije u odnosu na spoljašni svet. Emocije čvrsto drži u naručju, jer je to jedino što samo njemu pripada, očekujući zaštitu i rešavanje problema bez njegovog učešća. Takve osobe nikada ne pričaju o snovima i onome što nose u sebi-introvertne ličnosti.

2)Spavač pokriven preko glave neće da vidi ni da zna šta se dešava oko njega. Svestan izbor ovakve osobe je-ignorisanje svega."Sakriven" u tami, čeka da nešto, njemu ružno i neprijatno, prođe. To što na svetlosti dana zna da ignoriše ne znači i rešiti, tera ga da noći provodi pokriven. Ovakve osobe ne pokazuju šta ih muči, nadajući se da će se problem rešiti sam od sebe, izbegavajući sve neprijatne situacije i nisu sposobne da uzvrate "udarac".

3)Osobe koje pri spavanju zauzimaju položaj na boku ili stomaku, sa lagano savijenim ekstremitetima, spremne su da odustanu od željenog maksimuma dozvoljavajući da ih um vodi do rešenja problema...shvatili su da ceo svet funkcioniše na kompromisu i spremni su na srednje rešenje, snovi su im često proročanski, jer njihov mozak i u snu traži izlaz iz nejasnih situacija. Oni nikada ne dozvoljavaju da im strah postane osnovno osećanje. Njihovi snovi skoro nikada nisu košmarni.

4)Spavač okrenut na leđa, opuštenih ekstremiteta, veruje da će sve biti u redu, ma šta da se dogodi. Bezbrižnost i lakoća prate ovakvu osobu čak i u snovima. Ne trude se da sagledaju suštinu problema, njihovi snovi slični su maštanju i teško ih je analizirati.

 

 


Powered by blog.co.yu